Prezentare tehnica pentru grupuri de pompare

Grupurile de pompare sunt ansambluri de  pompe montate în sistem hidrofor, special concepute pentru a satisface o gamă largă de aplicaţii civile, industriale si agricole.

Suportul de bază şi conductele sunt  realizate din oţel galvanizat iar pe conductele de refulare pot fi montate  butelii cu membrană din cauciuc alimentar, de tip vertical. Fiecare pompă este prevăzută cu câte doi robineţi cu bilă (câte unul pe refulare şi aspiraţie) şi cu o supapă de reţinere.

Pompele pot fi din urmatoarele tipuri: 2CDX, 3M, AGA,COMPACT, CVM, EVMG, MATRIX. In functie de debitul de apa necesar si aplicatie grupurile de pompare pot fi echipate cu 2, 3 sau mai multe pompe. Debitele de apa furnizate sunt cuprinse intre 20 si 3600 litri/minut iar inaltimea de refulare poate fi in plaja de valori 10,5 – 108metri.

Exista doua categorii principale de grupuri de pompare:
  •     Comandate cu presostat;
  •     Cu turatie variabila.
Principiul de functionare al grupurilor de pompare comandate cu presostat

La deschiderea unui robinet din instalaţie, presiunea din reţea tinde să scadă, fapt ce duce la închiderea contactelor presostatului care este reglat la presiune mai mare, astfel încât se dă comanda pentru pornirea uneia dintre electropompe.

Daca debitul solicitat este mai mare decât cel furnizat de pompă, atunci presiunea din instalaţie continuă să scadă până la cuplarea celuilalt presostat şi pornirea celei de-a doua electropompe.

Închiderea robinetului sau reducerea debitului consumat duce la creşterea presiunii din reţea astfel încât pompele se opresc. Alternând ordinea de funcţionare a pompelor se poate echilibra numărul de ore de funcţionare al acestora.

Conectând în sistem un flotor montat în bazinul din care se aspira apa sau un presostat de minimă presiune (montat pe traseu de refulare), se elimină una din cauzele principale de defectare a pompelor şi anume funcţionarea fără apă.

Datorită avantajelor pe care le au, grupurile de pompare pot fi folosite la creşterea presiunii în reţelele de apă, alimentarea cu apă a unităţilor care necesită un consum mare de apă.
  • grupul se va alimenta dintr-un vas tampon la acelasi nivel (alimentare prin inundare); la tabloul de comanda se va conecta un presostat de minima presiune sau flotor pentru protectia la lipsa apei.
Principiul de functionare al grupurilor de pompare cu turatie variabila

In cazul grupurilor de pompare cu turatie variabila pompa controlata de convertizorul de frecventa, isi modifica turatia pentru a stabiliza presiunea la valoarea setata.  Daca debitul solicitat creste si depaseste capacitatea primei pompe, intra in functiune si a doua pompa directa iar pompa cu convertizor de frecventa isi regleaza automat turatia pentru a mentine o presiune constanta

Tabloul electric de comanda:
  • circuitul de comandă este de  tensiune  joasă;
  • controlul pompelor este realizat de două presostate;
  • prevăzut  cu conexiuni pentru presostat de minimă presiune sau flotor cu scopul protejării pompelor împotriva funcţionării fără apă;
  • prevăzut cu siguranţe de protecţie pentru circuitul de alimentare principal si cel de comandă;
  • comutator selecţie mod de funcţionare: AUTOMAT-STOP-MANUAL;
  • buton RESET protecţie termică.
  • LED-uri indicatoare:
               -  prezenţă tensiune;
               -  funcţionare pompă;
               -  alarmă nivel;
               -  protecţie termică;
               -  dispozitiv de inversare a ordinii de intrare în funcţionare a pompelor.

Pentru a primi oferta noastra te rugam sa completezi formularul de AICI si vei primi pe email raspunsul nostru in cel mai scurt timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu